Inez De Coninck gebombardeerd tot Kamerlid

Op 27 mei 2014

Inez De Coninck stelde zich pas twee jaar geleden een eerste keer kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze behaalde 630 voorkeurstemmen en belandde meteen in het schepencollege. "Ik heb politiek altijd interessant gevonden", zegt ze. "Ik werkte destijds bij de intercommunale Haviland. Daar maakte ik kennis met de oude politieke cultuur. Ik vond: als je iets wil veranderen, dan moet je zelf ook aan politiek doen. Ik sloot me aan bij de N-VA en werd bestuurslid."

"Ik ben destijds in Brussel naar school geweest en daar hield ik een Vlaams gevoel aan over. Het is dus niet zo dat ik uit een politiek nest kom. Mijn vader overleed in een ongeval toen ik 12 jaar was. Mijn moeder volgde de politiek wel een beetje, maar niet echt actief."

Dat de N-VA-top haar uitkoos om op de lijst te staan, heeft vooral te maken met het juiste profiel. "Ben Weyts wou in de kamer ook iemand met een technische achtergrond want de meeste parlementsleden zijn juristen of artsen. Zo kwamen ze bij mij terecht. Bovendien had ik het geluk dat ik in Opwijk tot een goeddraaiende afdeling behoor. We hebben hier onder andere de Vlaamse Vrouwen opgericht. Ook Patrick De Smedt, de Opwijkse voorzitter van N-VA, heeft mijn kandidatuur gesteund bij de N-VA-top."

Straks legt ze de eed af als volksvertegenwoordiger. Een hele eer, meent Inez. "Ruimtelijke ordening is een Vlaamse bevoegdheid maar in de kamer wil ik me graag bezighouden met mobiliteit en de NMBS. Ook het federale patrimonium lijkt me heel interessant." (WDS)

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is