Provincie Vlaams-Brabant en gemeentebestuur van Merchtem begraven OMA-B route definitief, N-VA reageert

Op 4 december 2014

De provincie Vlaams-Brabant legt in de komende jaren een fietssnelweg aan van Asse-station naar Brussel.  Deze is een onderdeel van de zogenaamde OMA-B route.  Anders dan op andere plaatsen in de provincie is deze fietssnelweg nauwelijks 10 km lang.  Het resterende gedeelte van Asse-station over Merchtem naar Opwijk werd niet erkend als fietssnelweg. Hierdoor valt een deel van de kosten voor dit gedeelte ten laste van de lokale gemeentebesturen.  Asse en Opwijk blijven enthousiast, maar tussen Merchtem en de provincie Vlaams-Brabant zit er een haar in de boter.  “Het dossier heeft al wat frustraties opgeleverd” vertelde gedeputeerde Tom Dehaene op de provincieraad.

Het was nochtans de gemeente Merchtem die – volgens de overeenkomst van 2008 – zou optreden als trekker en bouwheer. Deze overeenkomst bleef echter dode letter.  In 2011 vroeg de gemeente Merchtem aan de provincie om het dossier weer op te nemen.  Dit resulteerde in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst in 2012.  De provincie deed de aanbesteding om de nodige studies te laten uitvoeren.  Op 29 april 2013 stemde de gemeenteraad van Merchtem nog in met de aanleg van de fietsroute.  Ook al vielen de resultaten van de aanbesteding heel erg mee, toch besliste het gemeentebestuur van Merchtem uiteindelijk om zich alsnog uit het project terug te trekken. 

De provincie liet al formeel weten geen verdere initiatieven te nemen naar de gemeente Merchtem toe. De zaak moet blijkbaar bekoelen.  Intussen wachten de burgers op een broodnodige fietsverbinding met Brussel.  Een belangrijk puzzelstuk in het mobiliteitsvraagstuk in onze regio kan zo niet gerealiseerd worden.  De N-VA afdelingen van Asse en Opwijk vinden dit alvast een gemiste kans.  Deze N-VA afdelingen zullen samen met die van  Merchtem geen kans onbenut laten om de criteria voor fietssnelwegen te wijzigen zodat ook het traject van Asse tot Opwijk (en dus over het grondgebied van Merchtem) in aanmerking zou komen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is