stopzetting "'t Opwijks leven" geen beslissing gemeente Opwijk

Op 11 december 2019
Opwijks Leven

Op sociale media en in lokale persberichten werden deze week berichten geplaatst over de stopzetting van het lokale huis-aan-huisblad "'t Opwijks leven". In deze berichten werd de indruk gewekt dat het blad stopgezet werd door een beslissing van de gemeente Opwijk. Hiermee wordt de waarheid echter geweld aangedaan en de gemeente in een slecht daglicht gesteld.

Enige tijd geleden werd de gemeente Opwijk gecontacteerd door de nieuwe uitgever van "'t Opwijks leven". In dit overleg werd er aangegeven dat het blad niet langer rendabel bleek te zijn door terugvallende adverteerders en dat zonder een financiële injectie van de gemeente het blad zou ophouden met bestaan. Burgemeester Albert Beerens, bevoegd voor communicatie: "Na overleg met de gemeentelijke diensten beslisten de meerderheidspartijen om niet langer te investeren in een papieren blad maar de omschakeling te maken naar digitale dragers. Er worden verschillende oplossingen voorgesteld om de informatiestroom zo breed mogelijk te verspreiden."

Schepen voor informatica Jan Couck legt uit: "De gemeentelijke website wordt uitgebreid met twee nieuwe modules: Een verenigingenmodule waarop de verenigingen hun eigen leden kunnen informeren over komende activiteiten. Ook publieke evenementen kunnen hierop gepromoot worden. Een tweede module zal ten dienste staan van de plaatselijke middenstand die bijvoorbeeld gratis hun producten zullen kunnen aanprijzen. De houten staketsels en de elektronische borden zullen vervangen worden door een aantal strategisch geplaatste videowalls waarmee de mogelijkheden oneindig worden uitgebreid. De frequentie van "Opwijk info" wordt opgetrokken van tweemaandelijks naar maandelijks waarin ook al een verenigingenkalender is opgenomen.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van maatregelen waarmee de gemeente Opwijk een oplossing wil bieden voor het verdwijnen van het lokale blad 't Opwijks leven. Burgemeester Albert Beerens benadrukt dat 't Opwijks leven een commercieel initiatief is en dat de gemeente Opwijk enkel advertentieruimte huurde. Om dan te stellen dat de stopzetting van het blad de fout zou zijn van de gemeente is compleet verkeerd.

Namens de meerderheidsfracties Open-VLD en N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is