U bent hier
Zwemmen voor de Opwijkenaar

Op de gemeenteraad van donderdag 22 mei agendeerde raadslid Tom Bosman namens de Samen1745-fractie volgende punt: goedkoper tarief zwembaden in buurgemeenten. De vraag was om met de lokale besturen of uitbaters van openbare zwembaden in de buurt afspraken te maken om inwoners van Opwijk aan een gunstiger tarief te laten zwemmen.
Het lokaal bestuur wees dit voorstel af me. Belangrijk is het deze visie, dit standpunt genuanceerd en volledig toe te lichten.
Waarom werd er (nog) niet ingezet op samenwerkingsovereenkomsten met zwembaden in de buurgemeentes?
Inwoners van onze gemeente maken vandaag al gebruik van het zwembad in Lebbeke. Dit maakt geen onderscheid tussen een inwoner of een niet-inwoner aan de kassa. De tarieven zijn daarenboven zeer toegankelijk : 2,50 euro volwassene/kind, nog lager bij abonnement. In vergelijking met de toegangsprijzen van de andere zwembaden in onze regio is dit laag. Het zwembad leent zich perfect tot zowel watergewenning, zwemles als baantjeszwemmen.
Het lidgeld van de zwemclub is dezelfde voor inwoners als niet-inwoners. Daarenboven is er elke week op donderdag van 14.30-15.30 uur één baan voor senioren ter beschikking in het zwembad van Lebbeke. Opwijkenaren betalen ook dan gewoon de inkomprijs.
Beleidskeuze: focus op zwemlessen i.p.v. recreatief zwemmen
De Sportdienst en het lokaal bestuur willen tijdens de komende legislatuur inzetten op het aanbieden van kwalitatieve zwemlessen voor kinderen, geïntegreerd in de sportkampwerking. Gezien de maatschappelijke nood aan zwemveiligheid en basisvaardigheden in het water is dit een meerwaarde in het aanbod. Het zwembad van WZC Heydeveld is hiervoor geschikt. De Sportdienst onderzoekt deze piste dan ook verder.
Kosten-batenanalyse: efficiënt gebruik van middelen
Een samenwerkingsovereenkomst aangaan met recreatieve zwembaden uit de buurt impliceert een startbudget van ruim 10.000 euro. Uiteraard moet een budget van deze grootorde jaarlijks voorzien worden. Merchtem geeft bijvoorbeeld vandaag jaarlijks 15.000 euro uit aan zwembadcompensaties.
Met een dergelijke samenwerkingsovereenkomst ligt de focus op ELKE inwoner tegen een korting te laten gaan zwemmen. Dat druist in tegen het principe van doelgerichte subsidies. Subsidies of tussenkomsten dienen ingezet te worden voor personen die het nodig hebben. Zwemmen blijft voor mensen uit de middenklasse tegen de hierboven vermelde tarieven zeker een haalbare sport. Er moet uiteraard wel ingezet worden op het promoten van zwemmen bij de lagere inkomensklasse.
Alternatieve ondersteuning blijft mogelijk, doelgericht inzetten van financiële tussenkomsten
Voor bepaalde doelgroepen (zoals mensen met een beperkt inkomen of kinderen in het kader van schoolzwemmen of sportkampen) zet het lokaal bestuur in op gerichte ondersteuning. De Uit-pas biedt hier vanaf 2026 mogelijkheden. Het jaarlijkse zwemkamp blijft betaalbaar voor onze inwoners (zeker in combinatie UIT-pas).
Conclusie
Het lokaal bestuur maakt liever de bewuste beleidskeuze om haar middelen in te zetten op zwemvaardigheid en educatief zwemmen via zwemlessen, eerder dan op algemene tussenkomsten voor recreatief zwemmen voor elke inwoner. Door de lage toegangsprijs in het zwembad van Lebbeke acht het bestuur een samenwerkingsovereenkomst financieel en beleidsmatig niet opportuun op dit moment. De lancering van de UIT-pas biedt kansen om vanaf 2026 de beleidsvisie rond zwemmen verder vorm te geven en uit te breiden.