U bent hier
Gemeente Opwijk laat thermografische luchtfoto maken
De gemeente Opwijk, zal in kader van haar klimaatproject een thermografische luchtfoto laten nemen van het hele grondgebied.
De luchtfoto zal worden genomen tijdens een nachtelijke vlucht boven onze gemeente. Deze vlucht moet doorgaan op een winternacht met klare hemel. Normaalgezien zou de vlucht komende winter gebeuren, vanaf november. Bedoeling is dat we zo een beeld krijgen van welke daken de meeste warmteverliezen hebben, aldus schepen De Coninck. Nadien gaan we met deze informatie aan de slag, en hopen we de burger te mobiliseren om zijn dak te isoleren.
Dit project kadert in het klimaatactieplan van de gemeente en het engagement om tegen 2020 de CO2 uitstoot met minstens 20% te verminderen. Veel van de CO2 uitstoot voor onze gemeente is immers te wijten aan slecht geïsoleerde woningen. Daarom dat we daar zo hard op inzetten. Ook het project van de Kyotomobiel kadert hierin.
Voor het dossier van de thermografische luchtfoto werd door Interleuven een aanbesteding georganiseerd bij gespecialiseerde firma’s. We hebben in de loop van vorig jaar (2016) ook gepolst bij de buurgemeenten Merchtem, Asse, Buggenhout en Lebbeke of zij interesse hadden om deel te nemen aan dit project. De gemeente Lebbeke heeft beslist om deel te nemen. De vlucht zal dus gezamenlijk voor de 2 gemeenten gebeuren.
De opdracht voor het uitvoeren van een thermografische luchtfoto werd toegewezen aan Action Air. De opdracht omvat: maken luchtfoto, gebouwuitsnijding, digitale ontsluiting, opleiding interpretatie thermografische luchtfoto's, startmoment met adviesverlening. De af te leveren luchtfoto moet GIS-gerelateerd en ge-orthorectificeerd zijn (de digitale luchtfoto kan ingelezen worden in elk GIS-systeem en de foto past perfect op andere lagen in het GIS-systeem). Elke burger zal voor zijn dak de luchtfoto kunnen bekijken via de website.
De prijs voor de gemeente Opwijk voor uitvoering van de thermografische luchtfoto bedraagt € 6.195,20 (inclusief btw). Deze prijs valt zeer goed mee, dit is mede te danken aan het feit dat in totaal 16 gemeenten hebben ingetekend via Interleuven voor dit project.