Gemeente Opwijk maakt werk van vernieuwing laanbomen

Op 5 januari 2016, over deze onderwerpen: Milieu

In het voorjaar van 2016 zal de gemeente Opwijk in verschillende straten de laanbomen vervangen. Op enkele plaatsen worden nieuwe bomen aangeplant (zoals aan het rond punt Europaplein).

Schepen Inez De Coninck vind het belangrijk dat er aandacht is voor een juiste keuze van straatbomen. Ook proberen we zoveel mogelijk straten of plaatsen te voorzien van straatbomen. Dit geeft de openbare ruimte een extra cachet, aldus de schepen. De gekozen bomen zijn allemaal loofbomen, dit wil zeggen dat de bomen meeleven met de seizoenen.

Volgende straten worden aangepakt: Steenweg op Merchtem, Kouterlaan, Bunders, Oude Pastoriedreef, Molenveld, Europaplein, Kruispunt Karenveldstraat-Kloosterstraat, Esp en hoek Marktstraat-Heiveld.

In totaal worden 48 nieuwe bomen aangeplant. Er worden verschillende soorten bomen voorzien, de keuze wordt gemaakt op basis van de ligging. Belangrijk hierbij is hoe groot de kruin wordt. Dit moet aangepast zijn aan de straat waar de boom wordt voorzien. Ook de grootte van het plantvak speelt een rol, het is immers belangrijk bomen aan te planten die in de beste omstandigheden kunnen groeien.

Volgende boomsoorten zullen te zien zijn in verschillende straten: Acer platanoïdes Columnare (Noorse Esdoorn), Carpinus Betulus Frans Fontaine (Zuilhaagbeuk), …

De werken gebeuren door eigen personeel van de gemeente. De bewoners worden telkens op de hoogte gebracht van de werken en boomkeuze. Voor de bestelling van de bomen zelf heeft de gemeente verschillende prijsoffertes opgevraagd, waaruit de goedkoopste is weerhouden. Het totale kostenplaatje bedraagt ongeveer 3.300€.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is