Gemeente pakt huisjesmelkerij in centrum kordaat aan

Op 11 september 2017, over deze onderwerpen: Wonen

De gemeente trok in juni aan de alarmbel. Er zou sprake zijn van een ernstig misdrijf in appartementen boven café De Plets en Het Brouwershuis in de Marktstraat. “Beide appartementen zouden niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen. Verhuring van dergelijke woningen is verboden.” Zegt schepen van wonen Inez De Coninck (N-VA).

 

Onmogelijk te renoveren, te verbeteren of aan te passen

 

In juli ging de wooninspecteur van Agentschap Wonen-Vlaanderen, samen met lokale en federale politie, op huisbezoek in de Markstraat. Beide panden werden ongeschikt en onbewoonbaar bevonden en één ervan had maar liefst 193 strafpunten.

 

De wooninspecteur vraagt nu de veroordeling van de verhuurders. “Eigenlijk zouden de eigenaars de panden moeten herstellen, maar Wonen Vlaanderen stelde vast dat dit niet mogelijk is” zegt schepen De Coninck. “Er is geen stedenbouwkundige vergunning voorhanden. Volgens het agentschap dienen de woningen een andere bestemming te krijgen of moeten ze gesloopt worden.” De eigenaar krijgt 10 maanden de tijd om een oplossing te zoeken.

 

Risico op elektrocutie en brand

 

De vastgestelde inbreuken door de wooninspecteur zijn zwaar. Er is een algemeen risico op elektrocutie en brand. In één van de panden zijn de houten wanden van het toilet losgekomen waardoor er geen privacy meer is. Er werden ook vijf personen aangetroffen in een appartement dat geschikt is voor maximaal twee personen.

 

Comfortabel zijn de gebouwen in geen geval. Er ontbreken lavabo’s en er zijn problemen met de watertoevoer. In één appartement komt zelfs geen warm water uit de kraan.

 

Schepen De Coninck reageert verbolgen “Ik kan niet geloven dat dit praktisch onder onze neus gebeurde. Wonen Vlaanderen heeft het verslag overgemaakt aan het parket. In de toekomst zal ik aandringen op meer controles, want dit is absoluut onaanvaardbaar.”

“In dit dossier bleek dat we een zeer goede samenwerking hebben gehad met de politiediensten en wonen Vlaanderen. Alle bevoegde diensten hebben snel gehandeld.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is