Groen licht voor cohousingproject in voormalige jongensschool van Opwijk

Op 20 april 2021, over deze onderwerpen: Wonen
jongensschool

De voormalige gemeentelijke jongensschool van Opwijk wordt herbestemd als cohousingproject. Een standaardpremie van 100.000 euro wordt toegekend om herwaarderings- en restauratiewerken uit te voeren aan zowel de binnenkant als de buitenkant van het monument. “Van de voormalige klassen worden 3 wooneenheden gemaakt. De turnzaal en de speelkoer met luifel zullen sporadisch als ontmoetingsruimte gehuurd kunnen worden voor allerhande activiteiten”, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten.

De voormalige school is sinds 2009 beschermd als monument. In 2018 werd er ook een beheersplan voor het monument opgesteld. De voormalige gemeenteschool van Nijverseel (Opwijk) ligt aan de Steenweg op Aalst. De school heeft een functioneel ontwerp in baksteenarchitectuur, modernistisch geïnspireerd. Het werd ontworpen door architect Paul Semal. Het is een mooi voorbeeld van een landelijke lagere school uit de interbellumperiode en dit zowel op het vlak van planconcept, typologie of uitrusting. 'Het is een goede zaak als waardevolle architectuur in onze gemeente in ere hersteld kan worden.' aldus burgemeester Inez De Coninck

‘Eind 2020 wijzigden de premieregels voor onroerend erfgoed. Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed nu via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik wordt gemaakt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.’, aldus minister Diependaele.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is