Knuppelpad Grootveld in laatste fase van herstel

Op 1 februari 2016, over deze onderwerpen: Milieu
Knuppelpad

De herstelling van het knuppelpad langs het Grootveld zit in de laatste fase. Een aantal jaren geleden werd vastgesteld dat de planken en de onderbouw van het knuppelpad zich niet meer in goede staat bevonden. De toestand ervan bleek de voorbije zomer zodanig verslechterd te zijn, dat een herstel zich opdrong.

Het knuppelpad maakt deel uit van het natuurpad Hellepad, dat zich uitstrekt op het grondgebied van Merchtem, Opwijk en Asse. Het gedeelte op het grondgebied van Opwijk situeert zich tussen de spoorweg Klei en Grootveld/Waaienberg. In het Grootveld werd over een smalle gracht een knuppelpad aangelegd. Het pad heeft een totale lengte van 70m en een breedte variërend tussen 0,80m en 1,5m. Het is opgebouwd uit houten palen als onderbouw met daarbovenop ruwe, niet geschaafde planken.

 Eind november 2015 werd het oude knuppelpad verwijderd. Overhangende en te grote beplanting zoals struiken en bomen werden door de gemeentelijke groendienst in december ingekort. Op dit ogenblik wordt de smalle gracht verder uitgediept door de firma Cocquyt in opdracht van TMVW. De inrichting van het nieuw knuppelpad zal in de loop van februari worden uitgevoerd door vzw 3Wplus. Belangrijk hierbij is dat het herstel op een duurzame manier gebeurt. Hiervoor zal het inlands Douglashout worden gebruikt”

Deze herstelling wordt nu wel volgens de regels van de kunst uitgevoerd. Er werd een overheidsopdracht uitgeschreven daar waar vroeger zulke belangrijke investeringen door de vorige schepen ingekapseld werd in het onderhoudscontract met Pro Natura.

Daar bovenop wordt deze keer gekozen voor een duurzame houtsoort zodat het knuppelpad veel langer zal meegaan.

 

Meer info?

Schepen van Milieu Inez De Coninck: 0499 51 53 03 – inez.deconinck [at] opwijk.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is